Body & balans samen met je hond

Gisteren zijn we gestart met de opleiding ” Instructeur body & Balans”, gegeven door Kate&Dogs in samenwerking met Kynomassage. Waarom volg ik dit nu, wel ik heb graag zelf de kennis in handen als ik mensen iets wil aanleren, body en balans is iets wat correct moet uitgevoerd worden, hier begin ik niet aan zonder een grondige achtergrond. Ik wil dit (hopelijk volgend jaar) aanbieden in mijn nieuwe praktijk, dus leek het mij wel nuttig om even grondig bij te scholen.

We hebben wel al één mogelijk probleem ontdekt, ik ben goed in praktijk, maar theorie is toch niet zo evident meer als toen in mijn schooltijd.

Gisteren hebben we de volledige cursus even overlopen, uitleg gekregen wat er verwacht wordt voor de casussen. We zijn gestart met het moeilijkste, denk ik, de spieren bij de hond. als oefening hebben we palperen en observeren doorgenomen, en hierbij nog enkele grondoefeningen om samen met de hond te doen.

Ik kijk er al naar uit om dit samen met Pax aan te pakken. En met enkele vrijwilligers natuurlijk, met je eigen hond oefenen is natuurlijk iets heel anders dan met een vreemde hond. Dus wie zich geroepen voelt, stuur me een berichtje.

Groetjes Patricia.

logo van Smiling Dogs

Oh nee, onze pup steelt….

Zorg er ALTIJD voor de een hond niet bij gevaarlijke producten of voorwerpen kan. Je pup durft nogal dingen “stelen”, alles wat los en vast zit daar gaat hij/zij mee aan de haal. Leg grenzen vast, wees de leider in huis. Zijn er meerdere mensen in huis, hou dan vast aan dezelfde regels. Je pup heeft ook snel door dat hij/zij iets van de één niet mag maar van de andere wel.

1 | Je toont als leider hoe je pup zijn probleem kan oplossen Bv: Er liggen hapjes op de salontafel, je pup gaat hiernaartoe en wil er eentje nemen. Jij als leider helpt je pup door je pup zachtjes de andere kant op te duwen en hierbij te benoemen dat dit niet mag. Dit herhaal je tot de pup het opgeeft.

2 | Je kijkt als leider toe hoe je pup de juiste keuze maakt Bv: Er liggen hapjes op de salontafel, je pup gaat hiernaartoe en jij benoemd nu dat dit niet mag voor je pup iets heeft kunnen nemen. ( Dit naast je pup staande) Gaat dit goed dan kan je de afstand vergroten. Dit gaat niet op één dag aangeleerd zijn.

3 | Je pup maakt zelfstandig de juiste keuze Bv: Er liggen hapjes op de salontafel, je pup gaat ernaartoe en besluit om terug te draaien zonder iets te nemen. je pup heeft nu zelfstandig besloten wat goed is.

Stel je nu voor dat je pup geen bal bij zich heeft om te spelen maar een keukenmes gestolen heeft,dan stel ik voor om niet bovenstaande tips te gebruiken, maar iets lekkers te nemen en te ruilen met je pup, dit is een noodsituatie, en hier kan je op dat moment echt geen tijd in steken om te oefenen.

Weet je even geen raad meer met het stelen van je pup, bij Smiling dogs kan je altijd terecht voor meer ondersteuning. Veel plezier !

logo van Smiling Dogs

De eerste wandeling aan de lijn met je pup.

Laat je pup eerst wennen aan een halsband, dit moet leuk worden om aan te doen. Ga voor een vaste halsband of een tuigje, gebruik een iets langere lijn (2m – max 10m) Begin op een vertrouwde plaats, je eigen huis binnen, dan je eigen tuin… Het belangrijkste tijdens een wandeling zou moeten zijn dat jullie beiden plezier beleven en toch ontspannen zijn.

1 | Neem je tijd om met je pup te gaan wandelen, het zou wel eens even kunnen duren. Hiermee bedoel ik niet dat je 10 km moet gaan wandelen, dit is voor elke pup te veel, maar zorg dat je zelf niet gehaast bent. De norm om de wandeltijd voor onze pup te berekenen is 5-10 minuten per levensmaand.

2 | Laat je pup de snelheid beslissen, dus niet aan de lijn liggen trekken, je pup moet aan de omgeving kunnen wennen, dit is allemaal nieuw en overweldigend.

3 | Als je pup ergens gaat zitten of liggen, wacht dan op je pup, hij/zij onderzoekt de omgeving. Maar moedig hem/haar steeds uit om mee te gaan.

4 | Raakt je pup even in paniek, of is hij/zij bang van iets dat je onderweg tegenkomt, pak hem/haar dan even op en ga een eindje verder, probeer het hier nog eens

5 | Probeer steeds met een ontspannen lijn te wandelen, gaat je pup trekken, blijf dan staan en roep hem/haar bij zijn naam terug bij jou.

6 | Zorg steeds voor een veilige omgeving, maar leer je pup ook alles ontdekken, auto’s,fietsers, andere dieren (bv paarden in een weide, koeien…)

Veel plezier! Groetjes, Patricia.

logo van Smiling Dogs